کوچیدن به مصر

کوچیدن به مصر      ابراهیم ـ علیه السلام ـ مدّتی در حرّان اقامت گزید و با دختر عمه اش ساره ازدواج کرد، اما جز حضرت لوط ـ علیه السلام ـ و شماری اندک از مردم، به دعوت توحیدی او پاسخ مثبت ندادند، به مهاجرت از

كوچيدن به مصر
     ابراهيم ـ عليه السلام ـ مدّتي در حرّان اقامت گزيد و با دختر عمه اش ساره ازدواج كرد، اما جز حضرت لوط ـ عليه السلام ـ و شماري اندك از مردم، به دعوت توحيدي او پاسخ مثبت ندادند، به مهاجرت از اين ديار مصمم گشت. علت آن درگيري شديد و فرساينده اي بود كه ميان اين اقليت خداپرست پديد آمده بود لذا از آنها روي گردان شد:
     فآمن له لوط وقال انّي مهاجر الي ربّي انّه هو العزيز الحكيم 12
     لوط ـ عليه السلام ـ [و تني چند] به ابراهيم در حرّان ايمان آوردند، و گفت مسلّماً من به سوي خداوندگار كارسازم از اين ديار مي كوچم; چراكه او فرازمندِ شكست ناپذير فرزانه است.
     خداوند چنين پايگاه روحي حضرت ابراهيم و همرزمان او را در پايمردي بر توحيد، و گريز ناگزير او را مي ستايد، و به بيزاري و نفرت آنها از محيط عفن و شرك آلود حرّان ارج مي نهد:
     قد كانت لكم أُسوة حسنة في ابراهيم والّذين معه اذ قالوا انّا بُراء منكم وممّا تعبدون من دون الله كفرنا بكم وبدا بيننا وبينكم البغضاء أبداً حتّي تؤمنوا بالله وحده... 13
     ابراهيم و كساني كه او را در توحيد همياري كردند، اسوه و سرمشقي شايسته پيروي و نيك مقتدايي بودند; چراكه به جامعه مردم حران اخطار كردند، محققاً ما از شما و  معبوداني كه در كنار خداي يگانه آنها را مي پرستيدند، بيزار و گريزانيم، ما ناباوري و  انكار خود را در برابر عقيده هاي خرافي شما اعلام مي نماييم و براي هميشه ميان ما و شما بغض و كينه و نفرت حكم فرما است مگر آنگاه كه به خداي يگانه ايمان آوريد.
     ابراهيم و همراهان به سرزمين شام روي نهادند. مدت كوتاهي در آن درنگ نمودند; اما قحطي و كمبود آذوقه و خشكسالي آنان را بر آن داشت آن را ترك گفته و آهنگ مصر نمايند. از مصر به فلسطين بازگشت. همسرش و نيز هاجر كه خدمتكار او بود، او را همراهي مي كردند. ابراهيم علاقه داشت داراي فرزندي شود و ساره همسر ابراهيم چون سالمند و  عقيم و سَتَرْوَن بود به ابراهيم پيشنهاد كرد با هاجر ازدواج كند تا خداوند فرزندي به او ارزاني دارد. ثمره اين ازدواج تولد حضرت اسماعيل بود. در سِفر تكوين آمده است: و اما اسماعيل، من گفتار و درخواست تو را درباره او شنيدم و من هم اكنون مقدم او را تبريك گفته و بركاتي از سوي خود نصيب او مي سازم، و فزوني را در نسل و نژاد او به هم مي رسانم و... و او را به صورت امت بزرگي مقرر داشته و جمع فراواني از تبار او را در دنيا فراهم مي آورم. 14
     اين مطلب را بايد بشارتي به امت حضرت محمد ـ صلي الله عليه وآله وسلم ـ برشمرد; زيرا آن حضرت و نيز عربِ حجاز از نسل و نژاد اسماعيل بودند. اين وعده و نويد درباره ذريه و نسل اسماعيل به وسيله پيامبر اسلام ـ صلي الله عليه وآله وسلم ـ و امت او تحقق پذيرفت.


| شناسه مطلب: 80051